Spørgsmålet er:
Hvad er der uden om Universet? Altså, dersom Universet udvider sig, må det nødvendigvis ha` plads at udvide sig i.
Det ville være logisk at mene, at Universet er endeligt uendeligt fordi det uendelige erkendes jo ikke før det markeres nemlig ved en afgrænsning, altså endeligt.
At det så fortsætter med at udvide sig betyder ikke at når termen ”endeligt” bruges, at det så faktisk også slutter for det gør det jo ikke. Altså ”endeligt uendeligt” er erkendelsen af, at den grænse det har nu er, som den er i dag, men ”uendeligt” er de mulige ”grænser” efterhånden som Universet udvider sig.
-----------------------------------------
Fra artikel af Sybille Hildebrandt, Videnskab.dk
Biografi:
Journalist.
Ansat som journalist på videnskab.dk siden april 2008. Cand. scient. i fysik og astronomi 1997, Den Journalistiske Tillægsuddannelse fra DJH 1995. (hun er altså studeret inden for Videnskab og altså ikke ”kun” journalist, som det blev foreslået forleden dag da jeg citerede.)
-------------
Vi sender spørgsmålet videre til lektor i astrofysik Kristian Pedersen ved Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet,
som skriver:
»Det korte svar er, at Universet er det hele, så der er ikke noget udenom.«
Det faktum er umiddelbart svært at forstå, indrømmer han, fordi vores dagligdag er blottet for noget, der minder om det.
»Inde i hovedet har de fleste af os en forestilling om, at universet blev født som et punkt i en kasse, og at universet siden hen har udvidet sig inde i kassen.
Men billedet af kassen er forkert, for der var ikke nogen kasse. Der var nemlig slet ingenting. Det, der er svært at begribe er, hvordan noget kan udvide sig noget, der ikke findes, men det er rent faktisk sådan, det var,« siger han.
Ifølge Big Bang-teorien blev universet skabt for 13,7 milliarder år siden, hvor et lille punkt pludselig ekspanderede til et verdensrum, der var uendeligt stort. Herefter er universet fortsat med at vokse og udvider sig nu med accelererende hast.
Rummet ekspanderer, fordi universet under Big Bang blev fyldt med ekstreme mængder energi, der med tiden er blevet omdannet til rum.
Kobling mellem energi og rum.
At det kan lade sig gøre, blev beskrevet af den berømte fysiker Albert Einstein, der med sin almene relativitetsteori beskrev, hvordan masse, energi og rum vekselvirker med hinanden. Energi kan blive til masse - og omvendt. Tilstedeværelsen af masse og energi påvirker formen af rummet, og rummet påvirker hvordan masse bevæger sig.
Citat
http://viden.jp.dk/rummet/rummet/universet/default.asp?cid=146685
------------------------------------------
Kommentar:
At tænke sig Universet, som muligt uendeligt kan vi ikke fatte. Vi må nødvendigvis ha` en begyndelse og en i hvert fald fortløbende markering af en ”grænse”.
Hvis vi derimod tænker på Universet ikke som rum eller størrelse, men som Energi bliver det måske nemmere at begribe. Energi behøver jo ikke at afgrænses.
At fatte Universet, altså det uendelige energi - univers og det mulige altet kan vi nok ikke.
Universet Er.
-------------------------------
Imidlertid kan vi fatte Energien som den udtrykker sig og håbe på fremtiden, at vi får større indsigt så om muligt der kan findes andre Universelle kræfter, love eller faktorer der kan hjælpe os; ja, hjælpe os til at ”komme videre”.
Kosmos