8tilføjet af

Stigende fattigdom er en myte

De fattigste danskere har fået flere penge mellem hænderne, skriver Martin Ågerup i Nyhedsavisen.
Man hører jævnligt i medierne, at der er stigende fattigdom i Danmark. For eksempel meddelte Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) i onsdags, at der alene fra 2003 til 2004 var kommet knap 20.000 flere fattige. Den oplysning skal dog tages med et gran salt.
Misvisende definition
Ifølge AE-rådets måde at gøre det op på, er man per definition fattig, hvis man tjener mindre end halvdelen af danskernes medianindkomst. Heldigvis stiger medianindkomsten løbende, fordi danskerne hvert år oplever en reallønsfremgang og altså bliver lidt rigere år for år. Når man definerer fattigdom som halvdelen af medianindkomsten, så stiger fattigdomsgrænsen i takt med medianindkomsten.
På den ene side giver det mening til en vis grad at opfatte fattigdom som et relativt begreb. De færreste vil finde det rimeligt at benytte samme målestok for, hvad det vil sige at være fattig i Danmark anno 2006 og anno 1806. Men på den anden side forekommer det heller ikke rimeligt automatisk at hæve fattigdomsgrænsen i takt med medianindkomsten.
For eksempel er AE-rådets påstand om, at antallet af fattige er steget med knap 20.000 personer temmelig unuanceret. Det forholder sig nemlig sådan, at personerne i lavindkomstgruppen fik en højere indkomst fra 2003 til 2004. Lavindkomstgruppen oplevede en betydelig stigning i realindkomsten. De fattige blev rigere. Men medianindkomsten steg endnu mere, nemlig med fire en halv procent. Relativt set blev de fattige altså fattigere, selvom de reelt er blevet rigere. De fleste vil nok være enige i, at situationen i 2004 er bedre end situationen i 2003, fordi alle grupper i samfundet er blevet mere velstående. Derfor er fattigdomsgrænsen også steget.
Havde man i stedet holdt fast i fattigdomsgrænsen fra 2003, ville antallet af fattige i 2004 ikke være steget med 20.000 som i AE-rådets opgørelse, men tværtimod være faldet med 14.000.
Studerende tæller med
Endvidere er det meget firkantet at kalde folk for fattige, blot fordi de et enkelt år har en lav indkomst.
Hvis man i et enkelt år har en lav indkomst, kan det for eksempel skyldes en selvvalgt situation, hvor man går hjemme hos sine små børn og lever beskedent eller tærer på en opsparing. Ifølge AE-rådets måde at gøre fattigdom op på er langt de fleste studerende fattige, men det ville vi normalt ikke betragte som et problem. De fleste studerende vil jo senere i livet komme til at tjene gode penge.
Undersøgelser viser, at fire ud af fem personer med en lav indkomst er ude af lavindkomstgruppen igen i løbet af tre år.
tilføjet af

Og det er en myte

- viser det sig nu - at man bliver klogere af at være evighedsstudent.
tilføjet af

Øv er du tilbage?

der har ellers været en dejlig ro for dig længe.
Som du selv siger Don´t argue with a stupid person...
så svarer på dit indlæg vil jeg ikke.
tilføjet af

Det er vel nærmest

en pligt at øse ud af sin visdom, til dem der har været med til at betale for det, ikke?
Men det er selvfølgelig frivilligt om man ønsker at tage imod!
Vh.
ibmichael
tilføjet af

Ja, der kan godt gå

langt tid imellem mine besøg på denne debatside... som studerende har man jo ofte travlt med opgaver, du ved! Og så er det jo et spørgsmål om prioritering (som det jo er med alle ting), om hvor man vil ligge sin dyerebare tid.
Jeg beklager og vil tilstræbe at aflægge debatsiden besøg, lidt hyppigere end hidtil!
Vh.
ibmichael
tilføjet af

Bare du ikke er

en myte tåbe
tilføjet af

Fakta og misbruget af dem

Ingen kan modsige at landet er blevet økonomisk rigere - mere velstående. Trods det, er der en del forsøger.
Hvorfor gør den de det så.
Svaret er enkelt. Det gør de udfra partipolitiske interesser. 'Så det passer ind i ens eget kram' og motiver.
De gode ting - her defineret - som flere penge, har altid vist, at samtlige politikere er ved at falde over hinanden i forsøget på at tildele sig selv æren herfor. Ja, de lever nærmest af at skændes om retten til at 'stå bag velstanden'
Det er primitivt. Men sådan gjorde man også i stenalderen.
tilføjet af

velformuleret og relevant indlæg

tak for det. Modsat nogle andres evindelige ævl herinde, har du jo en relevant og helt korrekt belysning af sagen. Købekraften er jo helt korrekt steget mere for alle befolkningsgrupper og derfor er det også tåbeligt, at sige der er kommet flere fattige.
Hvad der derimod er korrekt er, at der kommet en lille smule mere social ulighed i samfundet. Men personligt er jo nu tilhænger af mere social ulighed i dk, da dette blot vidner om muligheden for fri handling og vilje.
Socialisterne vil derimod ensrette individet økonomisk og fratage os den personlige mulighed for aktion.
tilføjet af

Visdommen om at være fattig i Danmark..

får du først, når du har prøvet at være det.. !!!
Ønsker dig en god tur igennem "det sociale net" engang med tiden,
for tro det eller ej.. maskerne er blevet størrer de sidste par år..
tror du heller ikke på at der findes hjemløse i Danmark ???
Og hvordan skal vi måle den Åndelige fattigdom, som bestemt er blevet
størrer på det sidste...
venligst Klaus
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.